Vaughn Residence

PDF Print E-mail

Albemarle County, Virginia

vaughn1 vaughn2 vaughnplan1 vaughnplan2


DESIGN CONCEPT
This is a major addition to a very small home on a large, wooded lot.  The original house consists of the living room/study portion of the project, and the client wanted to transform it into a functional family home.  The idea was to treat the original house as the anchor whose wood and stone finishes are retained not only outside, but in the interior spaces as well, creating visual reminders of the original home throughout the house. 

The front entry leads to the center hall which acts as a hub, linking all of the spaces on the main level, from the dining room accessed by pocket French doors to the huge great room at the back of the house, to the service hall with its sky-lit stair tower.  The great room is a modern, barn-like structure punctuated by large reclaimed wood trusses and a cupola in the high, vaulted ceiling above.  A large stone fireplace on one end and a stone stove/refrigerator enclosure at the other end act as bookends in the huge room, and doors from the great room lead to outdoor terraces and a swimming pool beyond.  The service area is complete with a full bath, cubbies and access to both the outside and a three-car garage.

Both the front stair and the back stair tower lead to a center hall which, like the rest of the house, wraps around the original structure and has access to a deck on the side of the house.  Two of the bedrooms are located within the original house, and a third is added along with a laundry room and kids’ study.  The master bedroom, with its bed alcove and huge bathroom, has a sitting room with a kitchenette, and has access to a private terrace overlooking the backyard.

The stair tower also leads to a lower level consisting of a recreation room and a bedroom suite.  Due to the gradual slope of the property, these rooms have access to the side and rear yards.  In addition, there is a large wine room and ample storage on this level.