Molino Residence – Revised Scheme

PDF Print E-mail

Mill Valley, California

For Tardy and Associates Architects

molino1 molino2 molino3 molino4 molino5


DESIGN CONCEPT
This long craftsman-style house runs parallel to and steps down the contours of its steep, wooded site.  It is designed to sidestep the many large redwood trees scattered around the property. 

INTERIOR FEATURES
The plan consists of an upper entry level which connects to the two-car garage via a service hall that contains a powder room and coat closet.  Stairs lead down to the main living level consisting of the formal dining room and the expansive high-vaulted-ceiling great room combining the huge kitchen, breakfast and family spaces.  A long, deep deck runs the length of the back of the great room for outdoor entertaining.  Below, the bedroom level consists of a master bedroom with bath and private deck and two smaller bedrooms sharing a bath.  The laundry room is also on this level. 

EXTERIOR FEATURES
The exterior is mainly stucco with a heavy-looking stone base, anchoring the house to the ground.  This stone base is also extended upward in the large chimney, which ties the rest of the house visually to the base.  Wood brackets visually support the roof overhangs and the many exterior deck spaces have metal cable railings.  The front door is of a heavy-looking craftsman style that is also reflected in the carriage-style garage doors.  Larger openings appear supported by heavy wood lintels and the eaves have exposed rafter tails to complete the craftsman look.

PROJECT AFFILIATIONS
Tardy and Associates Architects

 

Molino Residence – Original Scheme

Mill Valley, California

For Tardy and Associates Architects

molinoOrig1 molinoOrig2 molinoOrigplan1 molinoOrigplan2


DESIGN CONCEPT
This long, somewhat craftsman house runs parallel to the contours of its steep, wooded site and this is reflected as well in the many parallel roof gables.  The plan consists of a two-car garage at street level connected by exterior stairs to the large upper living level.  One level below is the bedroom level with rooms opening toward the back of the property as a result of the slope of the land. 

INTERIOR FEATURES
The generously-proportioned living spaces range from the formal living and dining rooms to the huge great room consisting of the kitchen, breakfast and family spaces.  All of these spaces have vaulted ceilings with skylights running along the ridges.  A guest suite extends off the far end of the house and is situated about halfway between the two main levels of the house to suit the sloping terrain.  All of the rooms on this level have access to large exterior spaces mostly via large French doors with sidelights and transom windows, providing ample sunlight.

EXTERIOR FEATURES
The exterior is a horizontal wood siding atop a visually heavy concrete base, anchoring the house to the ground.  This base is also extended upward in the large chimneys which tie the rest of the house visually to the base.  Steel brackets reminiscent of the craftsman style visually support the large roof overhangs.  The exterior is also accented by deck spaces, metal cable railings and wood trellises.  The garage is a separate structure built to resemble an old craftsman carriage house and is linked to both the formal front of the house as well as the private decks leading to the kitchen by separate stairways.

PROJECT AFFILIATIONS
Tardy and Associates Architects