Hasson Residence

PDF Print E-mail

Menlo Park, California

01-hasson 02-hasson 03-hasson 04-hasson 05-hasson 06-hasson 07-hasson 08-hasson 09-hasson 10-hasson 11-hasson-existside 12-hasson-newside 13-hasson-existback 14-hasson-newback 15-hasson-existplan 16-hasson-newplan

DESIGN CONCEPT
The owners of this compact two-bedroom 1920’s farmhouse wanted to remove an unattractive and non-functional later addition.  The back of the house would then be extended into the large rear yard.  The addition would be designed to compliment the integrity of the original architecture of the house, with its wood siding, double-hung windows and exposed rafter tails.

SOLUTION
A service hall complete with laundry, a pantry and trash/recycling bins would connect the existing kitchen to the new porch running the length of the back of the addition.  A new master bedroom would be added on one side of the service hall and a large master bathroom on the other. Two skylights in the kitchen ceiling are designed to replace the light lost by the removal of the existing window facing the back yard, blocked by the new master bedroom.  The master bedroom is designed with a vaulted ceiling with trusses to match the living room in the original house, and the master bath has a large tub alcove at the window, flanked by a large glassed-in shower and a linen closet.  The exterior of the addition is clad in the same wood finish as the original house, making the transition seamless.  The wood trim and gable treatments match the original, as do the roof slopes and porch columns.  The added area extends the house back to the existing garage and avoids damaging a huge oak tree in the back yard.